niedziela, 2 sierpnia 2015

Herbata Ginseng Oolong

O oolongu pisałam wcześniej (Mleczny Oolong), a ten jest inny. Z tych małych niepozornych brązowo-zielonych kuleczek może się wydobyć niespotykany aromat i smak. Dobra herbatka na wzmocnienie organizmu przy zmęczeniu fizycznym i psychicznym. Tą nietypową herbatą jest Ginseng Oolong.


Wygląd
Są to listki starannie zwinięte w kuleczki pokryte mieszaniną korzenia żeń-szenia z zieloną herbatą. Wraz z kolejnymi parzeniami otoczka się rozpuszcza.
Przed parzeniem
Po 4 parzeniach









Parzenie
1 łyżeczkę herbaty/ 1 filiżankę zalać wodą o temp. ok. 70-80 stopni Celsjusza i parzyć 4-6min (wg. producenta), niektórzy zalecają zalać wodą o temp. 90-96 st. C, za to krócej parzyć. Zdecydowanie wolę zalecenie producenta, wtedy wiem, że smak nie będzie za mocny ;)
Po pierwszym parzeniu wyczuwałam słodki smak, drugie parzenie - słodko-kwiatowo-orzechowy smak. Przy 3. parzeniu rozwijają się listki, a po 4. już napar dobrze nie smakuje.
Napar nabiera złocistego koloru, a smakuje świetnie! Herbatkę można kupić tutaj lub u użytkownika fajki-eu na allegro.
Woda powinna mieć odpowiednią temperaturę
Podczas parzenia








Gotowy napar

4 komentarze :

Proszę o nieobraźliwe komentarze. Obrażania nie popieram.
Nie chciałabym również SPAMu. SPAM jest dobry ze SPAMem wśród SPAMu, ale nie tutaj, więc komentarze z tego działu będą usuwane. Pod SPAM podchodzą również prośby o wspólną obserwację (i tak patrzę na blogi komentatorów - jeśli są).
Nie przejmujcie się, że od razu komentarze się nie wyświetlają - są weryfikowane.